Nyheter

Här kan du läsa våra nyheter

Trafiksäkerhet – don’t drink and drive

Publicerat 27 februari, 2019

Det finns mycket du kan göra (eller avstå från att göra) för att vara en säker förare i trafiken. Detta innefattar bland annat att alltid använda bälte, att hålla hastigheten och att aldrig köra påverkad.

Lagen om alkohol i trafiken

Det räknas som rattfylleri att köra med 0,2 promille alkohol i blodet, eller att vara narkotikapåverkad. Straffet är böter eller fängelse. Vidare har vi även grovt rattfylleri, som gäller om föraren har minst 1,0 promille alkohol i blodet, eller är avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel.

Under året 2017 omkom 81 personer i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka, vilket är 32 procent av alla omkomna i trafiken.

Fakta och sunt förnuft

När vi dricker alkohol försämras många av våra sinnen, sinnen som vi är beroende av för att vara bra och ansvarsfulla förare. Vi blir bland annat tröttare, koordinationen försämras, reaktionstiden blir långsammare och vår uppmärksamhetsförmåga avtar. Utöver detta så försämras även synen, särskilt i mörkret. Vi kan t.om. börja se dubbelt. Det säger sig självt att alla dessa funktioner är livsviktiga när vi kör! så som förmågan att kunna fatta snabba beslut och göra mjuka och precisa rörelser.

Statistik

  • Varje år dör ca 70 personer i olyckor där alkohol har varit inblandad
  • Ca 20 procent av de förare som dör i trafikolyckor har alkohol i kroppen
  • I åldern 15-24 år är hälften av de förare som omkommer i singelolyckor påverkade av alkohol
  • Det är fler män än kvinnor som kör alkoholpåverkade

 

Det skiljer sig mycket åt hur alkohol påverkar olika personer. Graden av påverkan kan till och med variera vid olika tillfällen hos en och samma individ. Kön, kroppsvikt, vad man ätit och hur mycket, vad man druckit och under hur lång tid är faktorer som alla påverkar promillenivån. Starksprit ger högre promillehalt än motsvarande mängd alkohol i form av vin eller öl.

Hur vi påverkas av alkohol är individuellt, baserat på faktorer som kroppsvikt, huruvida man ätit innan eller inte och hur ofta man dricker. Lär känna dig själv och hur du fungerar, särskilt om du ska inta alkohol någon tid innan du ska köra.

Åk lugnt, och nyktert!

//Teamet på Kullens Trafikskola

 

Ta körkort med Kullens Trafikskola i Sollentuna

Publicerat 24 januari, 2019

Vi på Kullens Trafikskola i Sollentuna erbjuder en rad olika körkortsutbildningar. Vårt kursutbud består av körlektioner, intensivkurs körkort, handledarkurs samt riskutbildning. Läs mer om våra kurser nedan.

Handledarkurs (Introduktionskurs)

Handledarutbildningen är på minst tre timmar. Under utbildningen ges bland annat information om handledarens ansvar vid övningskörningen. Du får också information om körsättets betydelse för minskad förbrukning av drivmedel, lägre bränslekostnader och minskade utsläpp av koldioxid, samt hur viktig körerfarenheten är för trafiksäkerheten.

Vi ger vägledning kring vilka krav transportstyrelsen har, hur du kan lägga upp en utbildningsplan, lämpliga övningsområden, hjälpmedel och kursmaterial. Dessutom får du som handledare möjlighet att ställa frågor om t ex trafikregler. Utbildningen är giltig i fem år, läs mer om Handledarkurs.

Riskettan (Riskutbildning 1)

Riskutbildning 1 är en av de obligatoriska kurserna för B-körkort. Den är på minst tre timmar och hålls på Kullens Trafikskola. Under utbildningen ges bland annat information om alkohol, droger, trötthet och riskfyllda attityder eller beteenden i stort (samt hur dessa kan undvikas). Vi går även igenom faktorer som påverkar dig som förare, såsom stress, mobiltelefoner och medpassagerare. Riskutbildningen är giltig i fem år, läs mer om Riskettan

Körkortspaket

Vi har samlat allt du behöver i våra körkortspaket som du får till fantastiska priser. Alla behöver vi olika lång tid på oss för att lära oss saker, och kan därför erbjuda tre olika paket där allt du behöver ingår: körlektioner, riskettan, komplett bokpaket, obegränsat antal frågor på nätet, uppvärmningslektion innan uppkörning och lån av skolans bil vid uppkörning. Läs mer om våra körkortspaket

Intensivkurs körkort

Intensivkurserna är antingen för dig som snabbt vill komma igång med din övningskörning, eller för dig som satsar på att ta ditt körkort på så kort tid som möjligt. Välj det paket som passar dig bäst, med 10, 15 eller 20 körlektioner, Riskettan och Risktvåan, obegränsad med online-tester, komplett bokpaket, uppvärmningslektion innan uppkörning och lån av bil vid uppkörning. Läs mer om våra intensivkurser